Upoznajte Lukovo

“ Žuto lišće i šarenilo znaci su
Novljanima da se uskoro sprema Lukovo ... ”

Zvuci tamburice, miris lovačkog gulaša, fiša i dobre kapljice, ulice grada obučene u svečano ruho i dekorirane jesenskim plodovima i bojama, kao i jedinstveni događaji koji građane i posjetitelje vraćaju na prijelaz iz 19. u 20. stoljeće očekuju vas na ulicama najzapadnijeg slavonskog grada, Grada Novske.

Manifestacija je trodnevnog karaktera. Započinje 18. listopada otvorenjem i programom pod nazivom „Kod Luke na imendanu“ u kojem se uprizoruje proslava Lukina imendana, a svoja vrata otvaraju paviljon salona hotela Knopp, brijačnica i frizeraj, veliki sajam novljanskih proizvođača, zabavna zona „Novljanski ćošak“…

Prvi dan programa završit će vatrometom i koncertom Joleta. Subota, 19. listopada, rezervirana je za programe koje izvodi 500-tinjak sudionika diljem centra grada, a večer završava folklornim susretima i koncertom Maje Šuput. Nedjelja, 20. listopada, završni je dan manifestacije i završava koncertom Gipsy Jazz Quarteta uz ispuštanje lanterni sa dobrim željama svetom Luki.

Ova godina za manifestaciju je posebna jer se zadnjeg dana održava utrka za sve žene oboljele od raka dojke koja se odvija pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske K. G. Kitarović.

Posebnost manifestacije je da ulice grada postanu kulisa starog vremena, točnije prijelaza sa 19. na 20. stoljeće, u kojem Novska dobiva obrise grada. Čaj možete popiti u paviljonu starog hotela nekad najbogatije novljanske obitelji Knopp, a ujedno i otplesati poznatu četvorku na zabavi zvanoj žurfix i sve to dok za Vas sviraju mali glazbenici. Vrlo blizu kulisi nalazi se i brijač koji u svojoj brijačnici pretresa sve teme važne tome razdoblju komentirajući dnevne tiskovine. Kako se nekad odvijala nastava može se vidjeti u starinskoj učionici u koju osnovnoškolci pretvore cijeli gradski park.

Čime raspolažu novljanski proizvođači najbolje je vidjeti na sajmištu „Izvorno naše“ u kojemu duž gradske šetnice kostimirani stoje OPG-ovci koji nude svoje proizvode. Uz njih su i popratni motivi svih nekadašnjih sajmova, kao primjerice gatare, igre na sreću, hipnotizeri … Novljanski ćošak zabavna je zona s velikim šatorom u kojemu se održavaju tamburaška poslijepodneva, ugostitelji nude hranu i piće. Dok se roditelji zabavljaju, djeca se igraju u velikom slamnatom labirintu ili voze u drvenom ringišpilu.