Događanja

Život Novljana kroz povijest

Društveni i kulturni život Novske značajno se mijenja krajem 19. i početkom 20. stoljeća. U velikoj, veseloj i bučnoj povorci ulicama grada predstavljamo kako su nekada živjeli Novljani, kako su se odijevali i čime su se bavili.

Pridružite nam se u šetnji gradom!

Starinska učionica

Nastava bez pametne ploče, e-imenika i interneta? Šiba koja u kutu čeka naposlušne đake? Vratite se u prošlost školstva kroz starinsku učionicu učenika i učitelja triju novljanskih osnovnih škola.

Krasopis, domaćinstvo i objedovanje, katoličko ćudoređe, veženje, pisanje poezije, lijepo čitanje nekada su bili predmeti u učionicama novljanskih škola. A ako nisi pratio na satu, klečao si u kutu na kukuruzima. Kako se današnji đaci snalaze u ovakvim uvjetima, saznati možeš samo ako posjetiš starinsku učionicu.

Žurfix u hotelu Knopp

Hotel Knopp nekada je bio centar novljanskog društvenog života. Zašto ne bi bio i sada? Oživimo ga!

U duhu vremena kada je život u hotelu bio u najvećem sjaju, na gradskom trgu uz prigodnu kulisu predstavljamo najbolje iz salona hotela Knopp – zabavu zvanu žurfiksi s četvorkom i salonskim kolom, čajanke uz nezaobilazne komentare dnevnih događanja! Mjesto u kojem se sastaju članovi čitaoničkog društva analizirajući romane koje su pročitali, vatrogasci koji planiraju izgradnju novog vatrogasnog doma, oni koji su u potrazi za novom partijom šaha ili karti, a tu su i oni koji samo traže konak..

Novljanski ćošak

Kirvaj i prazan želudac? Taman posla! Isprobajte iće i piće novljanskoga kraja uz zvuke tambure svako poslijepodne!

A dok se odrasli goste delicijama s novljanskoga stola, djeca se mogu igrati u posebno uređenom kutku sa starinskim igrama. Veliki labirint od slame iz kojeg ćete satima tražiti izlaz. Zabava bez ekrana?! Pa ljudi moji, je li to moguće???

Moguće je, ali ako posjetite ovu zabavnu zonu Lukova u Novskoj.

Sajmište „Izvorno naše“

Novljanski pčelari po kvaliteti su u samome vrhu, kulenari već niz godina osvajaju nagrade s poznatih slavonskih kulenijada, naši šljivari godinama peku najbolju rakiju!

Na ovom sajmu predstavlja se mnoštvo obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i udruga koje izlažu svoje proizvode.

Sajmište „Izvorno naše“ otvoreno je za one koji prodaju, kupuju ili samo gledaju!

Nadamo se da je ipak najviše onih koji kupuju! Široka lepeza domaćih proizvoda nalazi se na svakom štandu, a uz tebe sajam obilaze i mnoge lutalice… Prepoznat ćeš ih kad ih vidiš!

Lukina zagonetna staza

"Tko će pogodit što ću ja sad reći? Znate li Tko sve jezike na svitu zna? Ili: Svaki dan iz kuće izlazim, pak sam ipak uvik kod kuće?"

Luka Ilić Oriovčanin bio je jedna od najznamenitijih osoba u povijesti Novske. Osim što ćete saznati više o njemu, obilaskom užeg centra Novske saznat ćete i brojne podatke i priče o Novskoj koje sigurno niste znali uz zanimljive i zabavne zagonetke!

Tragovima prošlosti

Kako je Novska naseljena? Koja je poveznica između Marije Terezije i Novske? Kad je naše selo postalo grad? Kako nas je tornado naučio obrađivati drvo?

Na ova i brojna druga pitanja iz novljanske prošlosti saznat ćete odgovor vozeći se u kočiji rutom koja vam otkriva najzanimljivije trenutke, osobe i povijesne činjenice bitne za nastanak Novske.

Ne propustite slijedeću vožnju.

Koncerti

Novljani i glazba su kao prst i nokat. Ne mogu jedno bez drugoga. Zato je Lukovo u Novskoj nezamislivo bez dobrih koncerata… Posebnu pozornost privlače oni kojima završava svaki dan programa, a na kojima nastupaju velika glazbena imena Hrvatske…

Do sada su pučke veselice pripremili Jelena Rozga, Crvena jabuka, Nina Badrić, Zvonko Bogdan, Ivan Zak, Neno Belan, Magazin, Miroslav Škoro, Marijan Ban i Daleka obala, Gazde, Slavonija bend, TS Fijakeri i brojni drugi! Pratite naš program i saznajte tko nas zabavlja ove godine!