Događanja

Kirvaj s daškom prošlosti

Društveni i kulturni život Novske značajno se mijenja krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Zato u gradsko parku niče Novska iz nekog drugog vremena. 120 glumaca donosi program i vraća žive slike ponosne prošlosti.

Žurfixi u hotelu Knopp, can can plesačice u krčmi Gjure Gaića, poštar koji je prvi uveo telefon, žandari koji prave reda po ulicama, djeca koja se igraju, žene na prelu, nastava u školi, obrtnici, gatara koja proriče budućnost samo su neke od lica koja posjetitelji mogu sresti.

Često čujemo da se nekad bolje živjelo, to ne znamo, ali znamo da zabave nije manjkalo. Slavonske pjesme, zvuci tamburice, delicije slatke i slane, ono su čega ni prije, a ni na Lukovu u Novskoj neće manjkati

Pridružite nam se u šetnji mini Novskom

Sajmište „Izvorno naše“

Novljanski pčelari po kvaliteti su u samome vrhu, kulenari već niz godina osvajaju nagrade s poznatih slavonskih kulenijada, naši šljivari godinama peku najbolju rakiju!

Na ovom sajmu predstavlja se mnoštvo obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i udruga koje izlažu svoje proizvode.

Sajmište „Izvorno naše“ otvoreno je za one koji prodaju, kupuju ili samo gledaju!

Nadamo se da je ipak najviše onih koji kupuju! Široka lepeza domaćih proizvoda nalazi se na svakom štandu, a uz tebe sajam obilaze i mnoge lutalice… Prepoznat ćeš ih kad ih vidiš!

Lukina zagonetna staza

"Tko će pogodit što ću ja sad reći? Znate li Tko sve jezike na svitu zna? Ili: Svaki dan iz kuće izlazim, pak sam ipak uvik kod kuće?"

Luka Ilić Oriovčanin bio je jedna od najznamenitijih osoba u povijesti Novske. Osim što ćete saznati više o njemu, obilaskom užeg centra Novske saznat ćete i brojne podatke i priče o Novskoj koje sigurno niste znali uz zanimljive i zabavne zagonetke!

Tragovima prošlosti

Kako je Novska naseljena? Koja je poveznica između Marije Terezije i Novske? Kad je naše selo postalo grad? Kako nas je tornado naučio obrađivati drvo?

Na ova i brojna druga pitanja iz novljanske prošlosti saznat ćete odgovor vozeći se u kočiji rutom koja vam otkriva najzanimljivije trenutke, osobe i povijesne činjenice bitne za nastanak Novske.

Ne propustite slijedeću vožnju.

Koncerti

Novljani i glazba su kao prst i nokat. Ne mogu jedno bez drugoga. Zato je Lukovo u Novskoj nezamislivo bez dobrih koncerata… Posebnu pozornost privlače oni kojima završava svaki dan programa, a na kojima nastupaju velika glazbena imena Hrvatske…

Do sada su pučke veselice pripremili Jelena Rozga, Crvena jabuka, Nina Badrić, Zvonko Bogdan, Ivan Zak, Neno Belan, Magazin, Miroslav Škoro, Marijan Ban i Daleka obala, Gazde, Slavonija bend, TS Fijakeri i brojni drugi! Pratite naš program i saznajte tko nas zabavlja ove godine!