Upoznajte Lukovo

“ Žuto lišće i šarenilo znaci su
Novljanima da se uskoro sprema Lukovo ... ”

Zvuci tamburice, miris lovačkog gulaša, fiša i dobre kapljice, ulice grada obučene u svečano ruho i dekorirane jesenskim plodovima i bojama, kao i jedinstveni događaji koji građane i posjetitelje vraćaju na prijelaz iz 19. u 20. stoljeće očekuju vas na ulicama najzapadnijeg slavonskog grada, Grada Novske. Manifestacija je peterodnevnog karaktera. Započinje 14. listopada otvorenjem i programom u kojem se uprizoruje proslava i život ondašnjeg puka u tematski uređenom parku.

Posebnost manifestacije je da ulice grada postanu kulisa starog vremena, točnije prijelaza sa 19. na 20. stoljeće, u kojem Novska dobiva obrise grada. Čaj možete popiti u paviljonu starog hotela nekad najbogatije novljanske obitelji Knopp, a ujedno i otplesati poznatu četvorku na zabavi zvanoj žurfix i sve to dok za Vas sviraju mali glazbenici. Kako se nekad odvijala nastava može se vidjeti u starinskoj učionici u koju osnovnoškolci pretvore cijeli gradski park.

Čime raspolažu novljanski proizvođači najbolje je vidjeti na sajmištu „Izvorno naše“ u kojemu duž gradske šetnice kostimirani stoje OPG-ovci koji nude svoje proizvode. Uz njih su i popratni motivi svih nekadašnjih sajmova, kao primjerice gatare, igre na sreću, hipnotizeri… Zabavna zona u kojemu se održavaju tamburaška poslijepodneva, ugostitelji nude hranu i piće. Dok se roditelji zabavljaju, djeca se igraju starinskim igrama.